hageland

Speel, leer en groei samen!

Speel, leer en groei samen!

company

4 buitenspeelideeën met Stapelstein

13 juni 2024

Ben je op zoek naar leuke buitenspeelideeën met Stapelstein? Dan ben je hier aan het juiste adres! Laat je inspireren door deze 4 leuke én leerrijke spelletjes die je buiten kunt spelen met de kids van de opvang!

Wat is Stapelstein?

Het is waarschijnlijk geen onbekende meer voor je; het is namelijk super populair speelgoed! Mocht je toch nog niet helemaal op de hoogte zijn, leggen we het graag nog even kort uit.

Stapelstein is open ended speelgoed dat bestaat uit een reeks van stapelstenen die beweging en creativiteit in het dagelijkse leven van kinderen brengen. Ze nodigen uit tot eindeloze mogelijkheden van bouwen en beweging tot balanceren. De stenen zijn gemaakt van waterbestendig gerecycled polypropyleen, waardoor ze heel licht aanvoelen en kinderen er veilig mee kunnen spelen. Dit duurzame speelgoed kan tegen een stootje en gaat daardoor lang mee.

Stapelstein is ideaal voor buitenpret.

Doordat de Stapelstein stapelstenen zowel water- als UV-bestendig zijn, is het het ideale speelgoed om buiten mee te spelen. Spelen met water, modder of zand? Geen probleem! Na al dat ravotten buiten kun je ze makkelijk afwassen en afdrogen, en daarna binnen weer opbergen tot het volgende speelavontuur. 

Stapelstein buitenspelletjes

Met Stapelstein zijn de mogelijkheden echt eindeloos! Neem de kids mee naar buiten en laat hun fantasie losgaan op de stapelstenen; ze verzinnen vast 101 leuke manieren om ermee te spelen. En als je op zoek bent naar speelideeën voor buiten, hebben we 4 tips voor je klaarliggen voor toffe én leerzame spelletjes!

1. Gietspelletjes

Spelen met water? De kids zijn er gek op en het is ook nog eens super leerzaam! Alles hierover kan je lezen in onze blog rond waterpret.

Gietspelletjes zijn extra leuk met de Stapelstein Inside stenen omdat de sets bestaan uit verschillende groottes. 

Plaats de stapelstenen in een watertafel of bak gevuld met water en laat de kinderen ze gebruiken als kommetjes om mee te gieten. Daag de kids uit om de grotere stenen te vullen met behulp van de kleinere stenen, zonder dat het overloopt.

De voordelen van dit spel

Fijne motoriek: Door water te gieten en te scheppen, trainen de kids hun handjes en vingertjes, waardoor ze steeds preciezer kunnen werken en schrijven.

Oog-hand coördinatie: De kids moeten tijdens het gietspelletje goed kijken waar ze gieten en hun handen zo bewegen dat ze de stapelsteen perfect vasthouden en het water precies daar komt waar het moet zijn!

+ Het zorgt natuurlijk voor de nodige afkoeling tijdens warme zomerdagen!

2. De vloer is lava

Stel je voor: de vulkaan is uitgebarsten en de vloer is helemaal lava geworden! 🌋 Gelukkig kunnen de kids veilig aan de overkant komen met behulp van de magische Stapelstein stapelstenen. Maar er is een uitdaging: ze hebben maar een beperkt aantal stenen!

De missie: verplaats je van de ene kant van de tuin naar de andere door alleen op de stenen te staan. De kinderen moeten samenwerken en de stenen aan elkaar doorgeven om veilig de 'lava' te vermijden. 

De voordelen van dit spel

  • Evenwicht en coördinatie: Springen van de ene Stapelstein naar de andere helpt de kinderen hun evenwicht te bewaren als echte acrobaten, wat hun motorische vaardigheden versterkt.
  • Ruimtelijk bewustzijn: Dit spel helpt de kids om de afstand tussen de 'veilige eilandjes' in te schatten en slim te navigeren, waardoor ze hun ruimtelijk inzicht verbeteren.
  • Communicatie vaardigheden: Omdat de kinderen in teamverband spelen en moeten overleggen welke Stapelstein stenen doorgegeven worden, leren ze effectief te communiceren en samen te werken. 

3. Gooispel

Leg de verschillende Stapelstein-stenen op de grond als kommetjes op verschillende afstanden door of achter elkaar. 

Laat de kinderen om de beurt proberen een zachte bal of pittenzakjes in de stenen te gooien. Geef punten voor elke succesvolle worp en moedig wat gezonde competitie aan!

Tip: Maak het spel extra uitdagend voor oudere kinderen door ook de Stapelstein Inside toe te voegen! De kleinere stenen maken het mikken nog spannender en vragen om extra precisie.

De voordelen van dit spel:

  • Hand-oog coördinatie: Mikken en gooien naar de stapelstenen helpt de kinderen om hun hand-oog coördinatie te verfijnen, wat helpt bij activiteiten zoals schrijven, sporten en andere taken die precisie vereisen.
  • Sociale interactie: Dit gooispelletje moedigt de kinds aan om samen te spelen, beurten te delen en met elkaar om te gaan, wat hun sociale vaardigheden versterkt.

4. Kleuren zoektocht

Verstop verschillende stukken gekleurd speelgoed in de speeltuin of tuin en laat de kinderen op zoek gaan naar de overeenkomstige kleuren van de Stapelstein-stenen. Tip: De Loose Parts Regenboog Super Set van Tickit bevat bijna alle benodigde kleuren.

Als ze bijvoorbeeld de groene tol hebben gevonden, kunnen ze teruglopen naar het verzamelpunt waar alle Stapelstein-stenen als verzamelkommetjes staan. Laat de kinderen de juiste kleuren matchen en benoemen.

Aanpassing: De natuur meer betrekken in het spel? Laat de kinds in de natuur op zoek gaan naar elementen met overeenkomstige kleuren. Een geel bloemetje hier of een groen blaadje daar.

De voordelen van dit spel:

  • Kleurherkenning: Terwijl ze buiten op zoek gaan naar specifieke kleuren en deze vervolgens te matchen met de kleur van de Stapelstein- stenen, leren kinderen kleuren herkennen en benoemen als echte kleurenspecialisten.
  • Kritisch denken: De kids worden kleine speurneuzen terwijl ze op zoek gaan naar de juiste kleuren, wat hun kritisch denken en probleemoplossend vermogen stimuleert.

Nog meer stapelstein speelideeën? Die kan je terugvinden in de Stapelstein kaartenset met 22-tal concrete suggesties voor bewegingsideeën die de individuele capaciteiten van kinderen versterken.

Stapelstein kopen

Ben je enthousiast geworden over Stapelstein? Ontdek ons diverse assortiment en kies de Stapelstein producten die het beste passen bij jouw kinderdagverblijf of buitenschoolse kinderopvang.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Ontdek nog meer inspiratietips voor onderwijs en praktijken.