hageland

Speel, leer en groei samen!

Speel, leer en groei samen!

company

Akoestiek in scholen, kinderopvang en kinderdagverblijven

17 februari 2022

Om ingewikkelde oefeningen te maken en individueel of in groepen te werken is het belangrijk voor studenten en jonge kindjes om zich goed kunnen concentreren zonder afleiding van geluiden of anderen. Een goede akoestiek speelt hier een grote rol, want hoe minder geluidstrillingen en geluidsweerkaatsingen, hoe minder nagalm of flutter echo en dus meer concentratie en een hogere productiviteit. Dit leidt vervolgens tot betere leerprestaties. Lees er hier alles over.

Om ingewikkelde oefeningen te maken en individueel of in groepen te werken is het belangrijk voor studenten en jonge kindjes om zich goed kunnen concentreren zonder afleiding van geluiden of anderen. Een goede akoestiek speelt hier een grote rol, want hoe minder geluidstrillingen en geluidsweerkaatsingen, hoe minder nagalm of flutter echo en dus meer concentratie en een hogere productiviteit. Dit leidt vervolgens tot betere leerprestaties. Lees er hier alles over.

Op zoek naar wandpanelen die de akoestiek van de ruimte verbeteren? Dan zit je bij Hageland Educatief in Diest zeker goed. Bij ons kan je wandpanelen kopen, maar ook plafondpanelen en scheidingswanden. Heb je een hoge ruimte, een dode ruimte of een ronde ruimte? We zorgen voor een oplossing op maat.

Maar waarom zou je als school, kinderopvang of kinderdagverblijf investeren in akoestische materialen?

Eerst, wat is akoestiek? 

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid bestaat uit trillingen door een medium. In de meeste gevallen is dat lucht. Akoestiek is ook de invloed die een ruimte heeft op klank en nagalm. En juist dit is belangrijk voor een ruimte waarin lesgegeven wordt of waar vele kinderen spelen en geluid maken zoals bij een kinderdagverblijf.

In hedendaagse architectuur worden vaak materialen gebruikt met slechte geluidsabsorberende eigenschappen. Dit zijn de zogenaamde ‘harde materialen’ zoals beton, staal en steenconstructies. Deze materialen zorgen ervoor dat het geluid weerkaatst. Dit veroorzaakt nagalm. Nagalm ontstaat wanneer geluidsgolven niet geabsorbeerd worden en blijven weerkaatsen. Hoe groter de nagalmtijd, hoe langer het geluid in een klaslokaal of andere ruimte blijft hangen, hoe meer lawaai er zal ontstaan en hoe moeilijker het wordt om elkaar te verstaan wanneer we binnen die ruimte praten.

Maar ook de aanwezigheid van grote ramen en dus veel glas dat zorgt voor een aangenaam daglicht, heeft een negatief effect op de akoestiek in de ruimte.

Een ideale akoestische situatie is wanneer deze nagalmtijd niet te hoog en niet te laag is.

Flutter echo is een ook bekend probleem. Flutter echo ontstaat wanneer twee harde, vlakke wandoppervlakken parallel tegenover elkaar liggen. Dat kunnen gewoon twee legen muurwanden zijn. Denk aan het geluid dat ontstaat wanneer je in je handen klapt of gewoon spreekt in een ongemeubileerde kamer.

Een sporthal heeft vaak te maken heeft met veel nagalm omdat het vaak een grote oppervlakte heeft, gemaakt is uit harde materialen en er weinig zichtbaar in deze ruimte staat dat het geluid van de ventilatie, verwarming of airco en het geluid dat de leerkrachten en leerlingen genereren zou kunnen absorberen. Meer dan enkel de slechte verstaanbaarheid in dit lokaal kan de nagalm leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en in het slechtste geval ook stemproblemen en permanente gehoorschade. Het verbeteren van de akoestiek in deze ruimte is hier dus zeker aangeraden en zou meer aandacht mogen krijgen.

2) Luchtgeluidisolatie

Luchtgeluid is het geluid dat zich verspreidt tussen 2 of meerderen lokalen. Dit kan ontstaan door openingen in de muren of gewoon de gang of de buitenruimte. Dus niet alleen het geluid en de weerkaatsing/absorberen ervan binnen een klas of kamer is belangrijk maar ook de storende geluiden van buurlokalen en buitenaf dienen aandacht te krijgen. Veel polyvalente speelzalen kan dit dus zeer nuttig zijn. Door te zorgen voor een goed geluidscomfort kan je ook zorgen dat de geluidsuitstraling naar de omgeving van je school, opvang of kinderdagverblijf binnen de perken blijft. Dit zit trouwens ook vervat in de gewestelijke milieuregelgeving dat eisen en normen oplegt voor geluid in open lucht.

3) Positief effect van een goede akoestiek

Een goede akoestiek van een ruimte kan de leer-en concentratieprestaties doen verbeteren.

Door minder lawaai te generen kost het ons minder energie om aandachtig te luisteren naar de leerkracht of naar elkaar. We moeten minder roepen of luid praten en worden niet afgeleid door storende geluiden van buitenaf.
Leerlingen zullen ook minder snel lessen durven te verstoren omdat direct duidelijk is vanwaar de onrust komt.Ook geraken leerlingen minder snel geprikkeld wat belangrijk is voor kinderen die al hoog sensitief zijn. Minder opvallende geluiden zoals het klikken op een pen, beweging op de gang of gewoon door andere kinderen op zich. De betere verstaanbaarheid zorgt er ook voor dat leerlingen sneller deelnemen aan gespekken en sneller stof onthouden en kunnen toepassen. Zo is er een hogere productiviteit en verbeteren de leerprestaties aanzienlijk.

4) Op welke manieren kunnen we zorgen voor een betere akoestiek?

  • Als je start met een nieuwbouwproject of renovatie/herinrichting neem je akoestiek best mee op in het ontwerp. Zo kan het optimaal geïntegreerd worden binnen de beschikbare ruimtes en zijn er achteraf geen problemen om het nog in orde te kunnen krijgen. Ook kan je vanaf het begin rekening houden met de plaatsing van de technische installaties in het gebouw.
  • Voorzie genoeg ‘zichtbare’ absorberende objecten in je ruimtes om nagalm te voorkomen. Zorg ook voor een (akoestische) aankleding (akoestische wanpanelen) van je muren zodat ook flutter echo wordt uitgesloten. Vaak worden enkel de plafonds bekleed met akoestische panelen maar dat is zeker niet genoeg.
  • Met zichtbare, absorberende materialen bedoelen we dat de geluidsgolven op het object moeten kunnen vallen. Het heeft dus geen zin om absorberende materialen aan te brengen bovenop een kast of rek. het gebruik van tapijten is ene handige tip om meer absorberende materialen in je ruimtes te integreren.
  • Houd rekening met doorboringen waardoor doorvoeropeningen ontstaan en dus ook luchtgeluid.
  • In hoge ruimtes kan je ook zorgen voor een akoestisch plafond dat het geluidsniveau in je klaslokaal of kamer zal verlagen.
  • Let op dat je akoestische objecten steeds dik genoeg zijn zodat ze het geluid genoeg kunnen absorberen. Ideaal is een dikte van 4 à 5 cm.
  • Zorg ook dat je nooit verft over je akoestische materialen (akoestisch behangpapier bijvoorbeeld)

Dit lijkt allemaal zeer technisch en misschien wel zware materie maar de markt van akoestische materialen is zeker mee met zijn tijd. Zo bestaan er akoestische objecten in alle kleuren en vormen zodat het ook een esthetische meerwaarde kan hebben voor een bepaalde ruimte. Zo hebben wij bij Hageland Educatief een mooi en uitgebreid gamma. Geometrische plafondpanelen zoals kubussen of juist panelen in de vorm van wolkjes om een klas of kinderdagverblijf een ‘hemelse’ uitstraling te geven. Breng de natuur naar binnen met scheidingswanden in de vorm van planten en bomen in bijbehorende natuur kleuren met de Alberi. Zo ben je ook helemaal mee met de huidige trend voor (klas)inrichtingen.

Lees hier alles over de trends en verwachtingen voor 2022.

Wil je het lokaal op een artistieke manier aankleden dan kan dat met de Wobedo wandpanelen reeks. Zo zie je dat akoestiek zeker niet saai hoeft te zijn maar juist een aanvulling kan zijn binnen je interieur.

We hebben verder ook concentratieschermen voor studenten in akoestische materialen.

Meer op onze webshop!

Natuurlijk hebben we ook nog veel andere akoestische producten. Bekijk dus snel onze webshop!

Inschrijven op de nieuwsbrief

Ontdek nog meer inspiratietips voor onderwijs en praktijken.