hageland

Speel, leer en groei samen!

Speel, leer en groei samen!

company

Blog: Klei - Foam - Papier - SCHAAR!

20 september 2021

Knippen is een dagelijkse handeling in de kleurterklasjes waar er veel tijd wordt gespendeerd aan knutselen. Door veel te knippen en te plakken verbetert het kind zijn of haar fijne motoriek. Een leuke bezigheid en bovendien dus ook goed voor de ontwikkeling van het kind. Maar hoe leer je je kind dat nu aan?

Knippen is een dagelijkse handeling in de kleurterklasjes waar er veel tijd wordt gespendeerd aan knutselen. Door veel te knippen en te plakken verbetert het kind zijn of haar fijne motoriek. Een leuke bezigheid en bovendien dus ook goed voor de ontwikkeling van het kind. Maar hoe leer je je kind dat nu aan?

Waarop letten?

De juiste schaar: Zorg voor goede, praktische scharen en zorg dat een linkshandig kindje ook een schaar voor linkshandigen heeft, hetzelfde geldt voor een rechtshandig kind.
Veiligheid: Een scherpe schaar met stompe punten krijgt onze voorkeur. Deze scharen knippen gemakkelijk waardoor er geen frustratie optreed, het kind langer bezig zal blijven en er ook geen verkeerde houdingen worden aangeleerd. Bovendien kunnen ze door de afgeronde punten elkaar niet verwonden.

Kracht in de handjes

Om te kunnen knippen heeft het kind kracht nodig om te knijpen. Dit kan al aangeleerd worden door ze te laten spelen met wasknijpers waardoor deze handling al in de kleine vingertjes zitten. Ook het schieten met een waterpistool of kneden in boetseerklei werkt om de handjes klaar te stomen om te leren knippen.

Kleiknippen:

Voor de jongste kindjes (vanaf 2 jaar) kan je beginnen met kleischaren aan te bieden. Knippen in klei is volledig ongevaarlijk en ontwikkelt de nodige kracht in de handjes om later over te gaan tot het echte werk. Wanneer de eerste kniphandelingen gekend zijn kan je het kind laten overgaan tot vormen knippen in klei. Dit kan aan de hand van kleivormen waar het kindje de overige klei langs de rand wegknipt. Begin hier met eenvoudige vormen zoals geometrische vormen en ga nadien over naar figuurtjes met meer kronkels en hoeken.

Start dus bijvoorbeeld met een cirkel of vierkant, ga over naar een ster of schelp en daarna naar een vis, dino of dergelijke.

Fouten maken kan ook niet met klei. Is er iets dat niet gelukt is, voeg de klei terug samen en begin opnieuw. Handig toch!

Klaar voor de eerste kinderschaar.

Kies hier bijvoorbeeld voor een schaar met fiberglas of andere kunststofbladen zodat het kind niet in de huid, haar of stoffen kan knippen. Van klei kan je nu overgaan naar het knippen in foam. Foam is gemakkelijker vast te houden door de kleine kinderhandjes dan een blad papier op dit moment. Het bestaat ook in alle kleuren en hiermee kan je verder al beginnen met leuke spelletjes/opdrachten te bedenken.

Wat kan je allemaal doen met de snippers die zijn overgebleven?

Klaar voor het echte werk nu!

Het kind kan aan de slag met een echte kinderschaar (nog steeds met ronde punten voor de veiligheid) en papier. Start met het knippen in boekjes. Laat de kindjes hun favoriete speelgoed uitknippen en plakken op een blad papier of in een boekje. Sinterklaasboekjes zijn hiervoor erg geschikt. Je kan spelletjes bedenken of hen een collage laten maken met voorweren die ze mooi vinden of bij hun thuis ook hebben en hen dan er iets over laten vertellen. Een vervolg is om hen zelf tekeningen te laten maken en deze dan te laten uitknippen. Dat kan een eigen creatie zijn of volgens een patroon. 

Tips voor het vasthouden van de schaar:

 

 

  • Maak een pistool met je hand
  • De duim gaat in het bovenste oog van de schaar, de wijsvinger in de onderste
  • Steun met de onderarmen of elleboogjes op de tafel zodat je mooi recht kan knippen
  • Knip van onder naar boven
Inschrijven op de nieuwsbrief

Ontdek nog meer inspiratietips voor onderwijs en praktijken.