hageland

Speel, leer en groei samen!

Speel, leer en groei samen!

company

Tips om slapen in het kinderdagverblijf nét wat vlotter te laten verlopen.

8 januari 2025

Slaap kindje slaap, daarbuiten loopt een schaap...
Was het maar altijd zo simpel om de allerkleinsten naar dromenland te begeleiden! In werkelijkheid is het soms best een uitdaging om kindjes in slaap te krijgen in het kinderdagverblijf. Het is nu eenmaal geen exacte wetenschap: elk kindje is uniek, en als je een groep vol eigenwijze ukkies hebt, is het soms flink puzzelen om iedereen een dutje te laten doen.

Maar geen zorgen, wij schieten te hulp! Hier zijn een paar handige tips om het slapen in het kinderdagverblijf nét wat vlotter te laten verlopen.

Beter slapen vraagt om aandacht voor de fysieke én sociale omgeving van het kinderdagverblijf

Goed slapen draait niet alleen om een fijn bedje, maar ook om een rustige en vertrouwde sfeer. De fysieke omgeving – zoals comfortabele bedden, een aangename temperatuur en zacht licht – legt de basis. Maar ook een warm slaapritueel en persoonlijke aandacht zorgen ervoor dat kinderen zich veilig voelen en lekker in slaap vallen. Combineer deze twee en je creëert een omgeving waar slapen een droom wordt voor de kleintjes én de begeleiders!

De fysieke slaapomgeving in het kinderdagverblijf

Kinderbedjes om in te slapen

Goed slapen begint bij een veilig en comfortabel bedje! 

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat de bedjes in het kinderdagverblijf van hoge kwaliteit zijn. De wiegen, bedden en hoogslapers moeten stevig en goed ondersteund worden, zodat de kleintjes in een veilige houding kunnen slapen. Goede matrasjes zijn daarbij essentieel, bij voorkeur met een ademende, stevige vulling die het ideale comfort biedt voor hun groeiende lichaampjes.

Natuurlijk mag het beddengoed niet ontbreken! Schone lakentjes en een matrasbeschermer zorgen voor een frisse en hygiënische slaapomgeving. Wil je meer weten over hoe je de slaapruimte voor kinderen optimaal kunt inrichten, zodat ze nog beter kunnen rusten? Lees dan deze handige tips in onze blog over het inrichten van een slaapruimte voor kinderen.

Slaaphulpjes

Soms slapen kindjes niet goed door specifieke ongemakken, hiervoor kunnen slaaphulpjes de nodige oplossingen bieden.

Voor kindjes die wiegbewegingen nodig hebben om in slaap te vallen, zijn er slaaphulpjes zoals het mamaRoo wiegje, dat natuurlijke schommelbewegingen biedt, en de Sleepytroll baby rocker, die automatische wiegbewegingen toevoegt aan een kinderbedje voor extra rust en flexibiliteit. Daarnaast is een babyhangmat een geweldige optie om een knus en rustgevend plekje te creëren, waar kindjes zacht kunnen schommelen, wat hen helpt te ontspannen en beter in slaap te vallen.

Soms slapen kindjes minder goed omdat ze een beetje last hebben van een verstopt neusje of reflux, dan bieden de Bed Blocks de ideale oplossing door het hoofdeinde van het bedje tot 10 cm te verhogen, wat helpt om beter te ademen en comfortabeler te slapen.

Verduistering in de slaapruimte

Een fijne slaapplek maakt echt het verschil! Een beetje donker helpt kinderen om lekker te slapen. Met verduisterende gordijnen, rolgordijnen of speciale raamstickers maken we het knus en gezellig. 

Het hoeft niet pikdonker te zijn, want we willen natuurlijk wél even kunnen kijken of alles goed gaat met de kleine slapers. Bovendien helpt een natuurlijke hoeveelheid licht bij het ondersteunen van het dag- en nachtritme, wat belangrijk is voor een gezonde slaapontwikkeling.

Tip: Een zacht nachtlampje of een betoverend projectielampje erbij? Helemaal perfect! Een warme, zachte gloed of sterretjes op het plafond zorgen ervoor dat de kleintjes zich veilig voelen zonder dat het hun dromen verstoort. En voor nóg meer rust kunnen zachte muziekjes of white noise een kalmerend effect hebben.

De juiste temperatuur om te slapen

De juiste temperatuur is de sleutel tot lekker slapen! Een slaapkamertemperatuur van 16-18°C is ideaal. Dit houdt kinderen comfortabel en voorkomt dat ze het te warm of te koud krijgen. Tip: Een klimaatmeter in de slaapruimte helpt om de temperatuur, luchtvochtigheid en CO₂ goed in de gaten te houden.

Daarnaast maakt de slaapzak het verschil. In de winter is een warme slaapzak met een hogere TOG-waarde (Thermal Overall Grade) fijn om als een warme cocon te voelen, terwijl een luchtige slaapzak in de zomer juist zorgt voor verkoeling. Kies altijd een slaapzak die goed past, zodat kinderen lekker kunnen bewegen en veilig blijven.

Door ook de kleding aan te passen – een romper of pyjama afgestemd op het seizoen – voelen de kleintjes zich extra prettig. Zo is het nooit te warm en ook nooit te fris.

Buiten slapen op de kinderopvang

Tip: Als je een buitenomgeving hebt aan het kinderdagverblijf, is het zeker de moeite om eens na te denken over buiten slapen. Het is een praktijk die vaak in Scandinavische landen wordt toegepast, en dat is niet zonder reden: buiten slapen zit boordevol voordelen

De frisse lucht zorgt voor een diepere, rustigere slaap en het daglicht helpt om het natuurlijke ritme van de kleintjes te ondersteunen. Bovendien geeft het hun weerstand een fijne boost. Let wel op een beschutte plek, veilige buitenbedjes met ademende dekens en kleertjes afgestemd op het weer. Zo maak je van buiten slapen een gezonde en ontspannen ervaring!

De sociale omgeving rond slapen in het kinderdagverblijf

Evenwicht tussen routine en individuele slaapbehoefte van de kindjes

Bij baby's is er vaak geen vast slaapritme, dus is het belangrijk om goed te kijken naar de individuele behoeften van elk kindje. Want, laten we eerlijk zijn, de ene baby slaapt na drie uur spelen, terwijl de andere er helemaal geen zin in heeft. 

Zodra de kindjes rond de 1,5 à 2 jaar zijn, begint er vaak wat meer structuur te komen: dan is het vaak een gewoonte om na de lunch even een dutje te doen. 

Maar er blijven altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld als een kindje een onrustige nacht heeft gehad of zich niet goed voelt of oververmoeid is. Dan is het belangrijk om ruimte te geven om even te rusten of zelfs wat extra slaap in te halen. 

Elke kindje heeft zijn eigen ritme, dus flexibiliteit is key!

Wat met kindjes die niet meer slapen?

En dan heb je de peuters die al niet meer overdag slapen... geen probleem! Ook zij hebben nog steeds behoefte aan een rustmomentje. Zorg ervoor dat ze een plekje hebben waar ze even kunnen liggen, rustig een boekje kunnen lezen of gewoon even niets hoeven te doen. Dit zijn namelijk ook waardevolle momenten voor hun ontwikkeling en welbevinden. 

Tip: Voorzie kleine stapelbare rustbedjes, zodat ze op een comfortabele manier kunnen ontspannen.

De wisselwerking tussen ouders en het kinderdagverblijf

De communicatie met ouders is cruciaal! Het is een win-win als je als kinderdagverblijf goed afstemt met de ouders over het slaapritueel van hun kindje. Begin met een gesprek met de ouders over het slaapritueel dat ze thuis hanteren, en deel vervolgens het slaapritueel dat op de opvang wordt gevolgd. Zo kunnen jullie samen bepalen hoe jullie beide rituelen zo goed mogelijk op elkaar afstemmen, zodat het kindje zich op beide plekken comfortabel voelt.

Aan de slag rond het thema slapen met de kindjes

Tip: Ga ook aan de slag met het thema "slapen" in het kinderdagverblijf om slaapmomenten rustiger en vlotter te doen verlopen. 

Lees bijvoorbeeld prentenboeken voor over slapen of dromen, of vertel sprookjes zoals Doornroosje en De prinses en de erwt. Gebruik leuke plaatjes om het slaapritueel te visualiseren en bespreekbaar te maken, of speel een poppenkastvoorstelling waarin slapen centraal staat. 

Ook peuteryoga en ontspannende slaapoefeningen kunnen helpen om kinderen tot rust te brengen voordat ze gaan slapen. 

Zo creëer je een fijne, vertrouwde sfeer die bijdraagt aan ontspannen slaapmomenten! Dit helpt doordat:

  • Herkenbare routines helpen kinderen te begrijpen wat er van hen wordt verwacht, waardoor slapen soepeler verloopt.
  • Een veilige en gezellige sfeer geeft kinderen rust en vertrouwen tijdens slaapmomenten.
  • Leuke activiteiten zoals liedjes en een slaaphoek creëren positieve associaties met slapen.
Inschrijven op de nieuwsbrief

Ontdek nog meer inspiratietips voor onderwijs en praktijken.