hageland

Speel, leer en groei samen!

Speel, leer en groei samen!

company

Verken de zintuigen: sensorisch spel in de klas en opvang

2 april 2024

Je hebt waarschijnlijk als eens gehoord van sensorisch spel en sensorisch speelgoed, maar wat houdt het nu eigenlijk in? Ontdek de voordelen van sensorisch spel voor kinderen en leer hoe je het kunt implementeren in de klas of opvang voor een boeiende leerervaring. Sensorisch spel omvat diverse activiteiten die de zintuigen van kinderen stimuleren en hun creativiteit bevorderen. Leer meer over hoe deze waardevolle praktijk bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen.

Wat is sensorisch spel?

Sensorisch spel richt zich op het stimuleren van de zintuigen van kinderen. Tijdens sensorisch spel worden kinderen aangemoedigd om te ontdekken met hun ogen, oren, handen, neus en zelfs hun mond.

Wat is sensorisch speelgoed?

Sensorisch speelgoed ondersteunt dit principe en is specifiek ontwikkeld om in te spelen op de verschillende zintuigen van kinderen en hen te helpen bij het reguleren van sensorische prikkels. Het omvat een divers assortiment aan items met verschillende texturen, kleuren, geluiden, geuren en vormen. Sensorisch speelgoed kan bijdragen aan de ontwikkeling van het waarnemingsvermogen en de motorische vaardigheden van kinderen, terwijl het tegelijkertijd hun creativiteit en verbeeldingskracht stimuleert.

Voorbeelden van sensorisch speelgoed zijn onder andere sensorische ballen, kinetisch zand en tactiele ontdekmatten.

Voor wie is sensorisch speelgoed geschikt?

Sensorisch speelgoed is geschikt voor alle kinderen en biedt aanzienlijke voordelen, vooral voor kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen, zoals autisme, ADHD, SPD en syndroom van Down. Deze kinderen ervaren vaak moeite met het verwerken van sensorische prikkels in hun omgeving, waarbij ze gevoelig kunnen zijn voor over- of onderstimulatie. Sensorisch speelgoed biedt een veilige manier voor hen om te experimenteren met verschillende zintuiglijke input, waardoor hun sensorische waarneming verbetert en gevoelens van onrust verminderen.

Daarnaast profiteren ook kinderen zonder specifieke stoornissen van sensorisch speelgoed, omdat het hun zintuiglijke ontwikkeling stimuleert en creativiteit bevordert. Bovendien is sensorisch speelgoed geschikt voor ouderen met dementie, om onrust te kanaliseren en zintuigen te stimuleren.

Voor welke leeftijd is sensorisch speelgoed geschikt?

Sensorisch speelgoed is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, van baby's tot tieners. Echter is niet al het sensorisch speelgoed geschikt voor elke leeftijd. Kinetisch zand in combinatie met een grijpset is bijvoorbeeld geschikt vanaf ongeveer drie jaar. Kinderen hebben dan voldoende motorische vaardigheden om het zand te modelleren en te kneden. Bovendien begrijpen ze beter dat je het niet in je mond moet stoppen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat dit onder toezicht gebeurt.

Als leerkracht of kinderbegeleider kun je vaak het best inschatten welk sensorisch speelgoed geschikt is voor je klas of groep. Om jullie te helpen om deze inschatting te maken kan je filteren in ons assortiment op basis van leeftijd.

De voordelen van sensorisch speelgoed.

Sensorisch spel en speelgoed bieden talrijke voordelen voor de ontwikkeling van kinderen:

  1. Stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen.
  2. Helpt kinderen zichzelf te reguleren en verbetert hun concentratie.
  3. Ondersteunt de cognitieve ontwikkeling, inclusief hersenontwikkeling, geheugen en hand-oogcoördinatie.
  4. Bevordert taalontwikkeling door nieuwe zintuiglijke ervaringen en stimuleert expressie.
  5. Vormt fijne en grove motoriek, wat de basis legt voor vaardigheden zoals veters strikken, lopen, springen en schrijven.
  6. Zorgt voor sociale interactie door kinderen aan te moedigen interactief te spelen, te delen, zelfvertrouwen op te bouwen en te communiceren.
  7. Heeft een kalmerend en geruststellend effect, waardoor het ideaal is om aan te bieden wanneer een kind onrustig, verveeld of boos is, omdat het helpt bij het verwerken van prikkels en zelfregulering.

Bovendien is het ook gewoon heel erg leuk voor kinderen om mee te spelen.

Leuke manieren om sensorisch spel te integreren in de klas of opvang.

Sensory bottles 

Creëer sensorische flessen door ze te vullen met water en aanvullend glitters, kralen of kleine voorwerpen. Sluit de flessen goed af en laat de kinderen ze schudden en observeren. Leuk zijn bijvoorbeeld de calm down bottles of sensory jars

Sensorische bakken

Vul grote bakken met materialen zoals rijstwaterparelsfluffy playfoam, speelsneeuw of boetseerzand. Voeg voor extra sensorische stimulatie geuren of kleine speelgoedjes toe. Laat de kinderen vrij spelen en ontdekken met hun handen.

Sensorisch schilderen

Laat kinderen schilderen en schrijven met verschillende materialen en texturen. Bijvoorbeeld met creative foam van Tubi, beschikbaar in 5 verschillende kleuren en geuren. Zelf foam maken? Dat doe je met deze set van 3 foamflesjes. Nieuw in ons assortiment hebben we momenteel ook de Tuban Shock Foam, een multi-sensorisch schuim dat kinderen kunnen horen knisperen, voelen tintelen, zien bubbelen en zelfs ruiken.

Tip: Wil je ook eens in spelen op hun smaak? Gebruik dan yoghurt of pudding.

Sensorische puzzel

Puzzelen doe je vast wel vaker met de kinderen. Maak het echter extra leuk en leerzaam door te kiezen voor een sensorische puzzel die hun zintuigen prikkelt. Denk aan een auditieve puzzel, waar kinderen niet alleen vormen, maar ook geluiden leren herkennen. Of eerder een tactiele puzzel waar ze verschillende texturen kunnen ervaren.

Sensorisch matchingspel

Gelijkaardig aan de sensorische puzzel, kun je kiezen voor een sensorisch matchingspel. Kinderen moeten hierbij objecten aan elkaar matchen op basis van sensorische eigenschappen zoals textuur, geur, kleur of geluid. 

Bijvoorbeeld, met spellen zoals sound matching blocks en shake en match, leren ze geluiden matchen. Bij matching balls, gaan kinderen op zoek naar de juiste paren in een zwarte zak en moeten ze vertrouwen op hun tastzin.

Tip: Zoals je misschien al hebt gemerkt, kan sensorisch spel af en toe een beetje rommelig worden. Daarom kan het handig zijn om een sensorische speelhoek te creëren met behulp van een zand- en waterontdekttafel of een tuff tray. Dit maakt het opruimen weer wat makkelijker.

De mogelijkheden om sensorisch spel en speelgoed te integreren in de klas of opvang zijn eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld ook met de kinderen naar buiten gaan en aan de hand van natuurlijke elementen hun zintuigen prikkelen.


Sensorisch speelgoed voor in de klas of opvang.

Meer inspiratie voor sensorisch speelgoed kun je vinden in ons assortiment. Neem dus gerust een kijkje en laat je inspireren!

Inschrijven op de nieuwsbrief

Ontdek nog meer inspiratietips voor onderwijs en praktijken.