hageland

Speel, leer en groei samen!

Speel, leer en groei samen!

company

Voorlezen: geschikte voorleesverhaaltjes per leeftijd

20 november 2023

Open de deuren naar een wondere wereld vol leesplezier met deze blog met tips en inspiratie om voorlezen nóg leuker te maken voor de kids in de opvang en klas.

Voorlezen is niet alleen een gezellige bezigheid, maar draagt ook wezenlijk bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert hun taalontwikkeling, fantasie, vergroot hun woordenschat en leert ze omgaan met emoties.

Maar wat lees je nu eigenlijk voor aan de kids? In deze blog vind je een schat aan tips en boekentips per leeftijd. Zo kunnen jullie samen genieten van de leukste voorleesverhaaltjes.

Voorlezen aan baby's

Bij de allerkleinste is het belangrijk dat hun zintuigen worden geprikkeld. Boekjes betasten, in hun mondje steken, plaatjes aanwijzen en bladzijden omslaan. Aan de hand van liedjes, geluidjes of de klank van je eigen stem kun je ze van taal laten genieten. Vanaf drie maanden kan je boekjes op babymaat toereiken: knisper- of badboekjes, boekjes met gekleurde stofjes en friemelboekjes.

Voorleesboekjes voor baby's:

Voorlezen aan peuters

Eenmaal ze peuter leeftijd bereiken kan je een stapje verder gaan en overschakelen op kartonnen boekjes om te kijken of aan te wijzen.

Beeldwoordenboekjes waar er op iedere pagina een figuurtje of voorwerp staat helpen bij het leren herkennen, nabootsen en uitspreken van voorwerpen en dieren zoals: een auto, een koe of bal. Peuters beginnen geleidelijk aan te genieten van eenvoudige verhaaltjes. Hun voorkeur gaat uit naar herhaling en vaak hetzelfde boekje lezen.

Wat oudere peuters genieten van interactie tijdens het voorlezen en denken graag mee over oplossingen. Ze houden er van om het voorlezen samen met jou te beleven. Boeken met kijkgaatjes of flapjes en boekjes met herkenbare situaties zijn ideaal op deze leeftijd.

Voorlezen aan kleuters

Kleuters zijn instaat om langer te luisteren en een verhaallijn te volgen. Ze ontdekken de wereld van prentenboeken, hiernaast zijn er ook heel wat kijkboeken en zoekboeken. Verder kan je overwegen om te gaan voor een verhalenboek of een voorleesboek. Op deze manier zijn kinderen meer afhankelijk van gesproken taal om het verhaal te begrijpen en leunen ze minder op illustraties voor ondersteuning!

  • Prentenboeken bevatten één op zichzelf staand verhaal, waarbij zowel woorden als illustraties dienen om het verhaal te vertellen.
  • Verhalenboeken hebben vaste hoofdpersonages die telkens nieuwe avonturen beleven. Deze verhalen kunnen in willekeurige volgorde worden gelezen, terwijl illustraties de verhaallijn ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is de boekenreeks Anna van Kathleen Amant.
  • Voorleesboeken volgen één doorlopende verhaallijn en worden van begin tot eind gelezen. Illustraties dienen hierbij ter ondersteuning van het verhaal.

Het is altijd fijn om een onderwerp te kiezen dat aansluit bij hun leefwereld. Dieren, spanning en humor zijn de top onderdelen van vele kleuterboeken.

Voorlezen aan 6 tot 9 jarige

Eenmaal op de basisschool kan het leesavontuur beginnen, zelfs wanneer kinderen al kunnen lezen blijft voorlezen waardevol. Het is makkelijker voor kinderen om een complex verhaal te begrijpen wanneer ze luisteren in plaats van lezen. Hun interesse in emotionele verhalen groeit vermits ze steeds meer nadenken over hun eigen gedrag en dat van anderen.

Thema’s zoals het overwinnen van problemen spreekt hen erg aan. Een breed scala aan genres is beschikbaar zoals:

  • fantasie en avontuur verhalen
  • dierenverhalen
  • historische en realistische verhalen
  • humoristische verhalen
  • griezelverhalen

Het is steeds belangrijk om te onthouden dat elk kindje uniek is en zijn eigen ontwikkelingstempo volgt. Dit zorgt ervoor dat leeshonger of voorkeur voor boeken bij kinderen sterk variëren. Dat is helemaal normaal!

Inschrijven op de nieuwsbrief

Ontdek nog meer inspiratietips voor onderwijs en praktijken.